12. prosinec 2023

Drahé energie a levná polská konkurence. To jsou důvody, proč v Česku končí zpracovatelé masa. V konkurzu skončila třeba společnost Gurmán Sedlnice z Moravskoslezského kraje. Firma s historií od roku 1994.

Tržby více než 40 milionů, třicítka lidí a zisk. Tak vypadala společnost Gurmán Sedlnice na Novojičínsku ještě v roce 2020. Firma ročně zpracovala 80 tun masa a sázela na regionální uzeniny a výrobky. Jenže pak se situace náhle změnila.

Ceny energií narostly a stále více lidí zejména na severní Moravě jezdilo za nákupy do levnějšího Polska, případně nakupovali maso z Polska dovezené. Před několika týdny se tak na facebookových stránkách firmy objevila tato zpráva:

„Vážení zákazníci, s lítostí vám musíme oznámit, že firma Gurmán Sedlnice končí. Výroba masa a uzenin je energeticky nákladná. Bohužel ceny energií a to, že se kupní síla přesunula do Polska, nás donutilo ukončit činnost. Všechny nás to mrzí, protože jsme tuhle práci měli rádi a dělali to pro vás. Děkujeme vám za dlouholetou přízeň a přejeme hodně štěstí a zdraví v těchto nelehkých časech.“

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. prosinec 2023

A právě energie jsou největší problém. „V roce 2022 byly náklady o 43 procent vyšší. O rok později růst pokračoval, a náklady byly vyšší o 68 procent. Část zemědělců sice byla na spotu a měli levnější energie, ale část měla fixace a těm to nyní vyskočí,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pícha. Letos prý oproti lonskému růstu výdělků čekají zemědělci propad zisku o 60 procent.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Ilustrační foto: CNN Prima News

12. prosinec 2023

Před týdnem zazněl první výstřel. Lze tak označit komentář předsedy Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy k vyhlídce, že se DPH u potravin snižuje o tři procenta. „Obchodní řetězce přenesou každé jedno procento snížené DPH do svých cen,“ slíbil Prouza po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným. Ihned však dodal: „Pokud nám ale přitom dodavatelé zvýší cenu potravin o 10 procent, dojde k navýšení cen potravin o sedm procent.“ Nové ceníky, které začnou platit od ledna, mohou i přes snížení daní obsahovat vyšší ceny než dosud.

Proti tomu se na síti X (dříve Twitter) ozval ekonom Libor Dušek, který podezírá celý potravinářský sektor z účelových kroků. „Výslovné kartelové dohody jsou zakázané, ale posílání různých signálů, zde paradoxně při jednáních s ministrem, usnadňuje růst cen. ‚Očekáváme zdražení,‘ oznamuje šéf svazu, je to všude na titulcích novin. Proč by pak jeden každý obchodník nezdražil,“ ptá se ekonom.

Karty jsou tedy rozdány, v zásadě jde o to, jak je jednotliví hráči vynesou na stůl, tedy jak použijí připravené argumenty ve veřejné debatě.

Potravináři včetně zemědělců a obchodníků chtějí vydělat, pokud však nebudou schopni své ceny zdůvodnit, dál se zhorší jejich pověst, kterou už poškodilo zdražování uplynulých let.

Česko sice patří do skupiny 10 postkomunistických států s největším cenovým růstem potravin v rámci EU, zdražení však nedosahuje úrovně přes 40 procent jako například v Pobaltí, Maďarsku nebo na Slovensku. Tuzemské ceny tedy lze omluvit tím, že stejně jako další země na východě Evropy trpí zdejší potravinářsko-zemědělský komplex nižší efektivitou a vyšší spotřebou energií. Při energetické krizi proto mohli být producenti a obchodníci k většímu zdražení než třeba v Německu prostě donuceni objektivními důvody.

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. prosinec 2023

Letošní tradiční bilanční tisková konference Potravinářské kommory České republiky proběhne ve čtvrtek 14.14.2023 od. 11.00 hodin

v GALERII ČERNÁ LABUŤ, 8. PATRO, NA POŘÍČÍ 25, PRAHA 1. 

Předpokládaný konce TK ve 12.30 hodin. 

Občerstvení a dárkové balíčky zajištěny.

Akreditace a bližší informace na: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Ilustrační foto: pixabay

12. prosinec 2023

V Národním zemědělském muzeu v Praze proběhla ve středu 6.12.2023 od 9.00 hodin konference s názvem Kdy se stává plant-based imitace skutečnou alternativou? Cílem setkání výrobců potravin, státní správy, zástupců univerzit, výzkumných ústavů a dalších odborníků bylo vyzdvihnout kvalitní výrobky, které řadíme do kategorie rostlinných alternativ a současně upozornit na zásadní nedostatky, které tento segment potravin provází. V rámci programu proběhla ochutnávka plant-based výrobků od výrobců Soyka, Danone, Albert a Extrudo. Akci uspořádala Potravinářská komora ČR. 

Na půdě zemědělského muzea jsme v úvodu přivítali hlavní hygieničku ČR s postavením vrchní ředitelky MUDr. Pavlu Svrčinovou, která představila kontrolní činnosti Ministerstva zdravotnictví ČR se zaměřením na klamání spotřebitele v kategorii masa a sýrů. Adéla Paďourková ze stálého zastoupení PK ČR v Bruselu shrnula situaci a představila evropský proteinový plán a proteinový plán EU. V dalším příspěvku pokračoval dr. Jan Pivoňka v diskusi na téma udržitelného potravinového systému. Velkou výzvou je spotřebitel. Důležité je vědět, jak má skutečně alternativa vypadat nejen problematiky bezpečnosti a i kvality a označování produktů. Členské státy regulují sami, Evropská unie není schopna nabídnout celounijní legislativu,

Michal Jeřábek ze společnosti Soyka Bio ukázal, že i sójové výrobky mohou být velmi výživově kvalitní. Od roku 2018 začal vyrábět vlastní tofu a tempeh v biokvalitě a prodávat na farmářských trzích, dnes vyváží svoje produkty do Rakouska a Německa. Zajímavostí je, že většinu výrobků distribuují ve vratném zálohovém skle, vyrábí jako jediní na světě tempeh v bezobalové verzi, do sýrařského vosku.Sójový nápoj je plnotučný, aby se z nej dalo vařit. Procesem fermentace vznikají další výrobky. Michal Jeřábek apeluje na střídmost, rozmanitost stravy, není důležité, jestli to je rostlinné a živočišné, ale ať je to kvalitní.

Dr. Rudolf Ševčík z VŠHT se věnoval doporučení FAO k potravinám živočišného původu. Aktuální studie globální aliance zohledňuje nedostatky, které se objevily v původní studii, kde zapomněli zohlednit některé mikroživiny, a zvýšený příjem potravin živočišného původu tedy doplňuje nedostatek těchto nutrientů. Obecně živočišné produkty jsou pro nás zdrojem těchto zinek, vápník, B12, cholin, selen a další. Mléko, výrobky z něj, vejce a maso. ČSÚ uvádí, že každý Čech spotřebuje 80 kg masa ročně. ČSÚ to ale nedokáže oddělit, počítá všechno dohromady, tedy i nepoživatelné části masa a další průmysl, konzumace masa je tedy pod 50 kg, v konzumaci nezpracovaného masa se tedy blížíme k 25 kg na osobu a rok.

Ing. Eva Hermannová ze společnosti Albert se věnovala kvalitě mléčných a rostlinných výrobků v Albertu, přezentovala strategii umístění rostlinných výrobků v oddělených regálech, která je pro spotřebitele co nejpřehlednější. Zvyšuje se senzorická úroveň rostlinných výrobků.Nature Promis, privátní značka Albertu. 102 zakázaných látek nad rámec legislativy. Senzorické testování, je velmi důležité, poté probíhá laboratorní testování. 

Mgr. Monika Ihnátková ze společnosti Danone přiblížila přístup společnosti k vývoji a inovacím, práci na zlepšení nutričního profilu rostlinných výrobků. Jedním ze závazků Danone je do roku 2025 snížit u 65 % produktů cukr nebo vývoj výrobků pouze s přirozeně se vyskytujícím cukrem.

Proč nemůžeme využít globální data o zemědělství a živočišné výrobě v českých podmínkách vysvětlil ing. Tomáš Nejedlý ze Zemědělského svazu. Prostě proto, že porovnáváme neporovnatelné. Ing. Nejedlý například zmínil, že evropské zemědělství je velmi efektivní, kdyby bylo celosvětové zemědělství bylo stejně efektivní jako to evropské neměli bychom 30 % emisí ze zemědělství, ale pouze 10 %.

A na otázku zda máme na trhu skutečné rostlinné alternativy potravin živočišného původu nám zodpověděla doc. Ing. Šárka Horáčková, Ph.D z Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Ve své prezentaci například zmínila, že náhražky v rámci potravinářského průmyslu zcela běžně akceptujeme, např. margarín, náhražka másla. Na počátku stolení bylo zakázáno barvit margarín na žluto, aby si ho lidé nepletli s máslem.Co tedy od alternativy vlastně očekáváme? Srovnatelnou senzorickou hodnotu, nutriční hodnotu, zdravotní benefity, a kulinářské nebo technologické využití.

Následovala diskuse a ochutnávka výrobků zúčastněných výrobců rostlinných výrobků.

Foto: Helena Kavanová

11. prosinec 2023

Biofach se uskuteční ve dnech 13. až 16. února 2024

Bližší informace najdete zde: 

Jednodenní zájezd organizuje PRO-BIO LIGA ve středu 14. 2. 2024.

Více informací o veletrhu a jak se registrovat na zájezd, najdete v kalendáři na:

https://www.lovime.bio/kalendar-akci/biofach-2024/

Nebo se můžete rovnou zaregistrovat ZDE.

Kontaktní údaje: 

PRO-BIO LIGA pobočný spolek
Pernerova 17, 186 00 Praha 8 - Karlín
mob.: +420 737 852 515
email:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

11. prosinec 2023

Z jakého důvodu by v Česku měly od ledna zdražit potraviny, když mezinárodní ukazovatele naopak naznačují, že by potraviny měly zlevňovat nebo měly zůstat na stejné cenové hladině?

My se samozřejmě částečně řídíme cenami na světové burze, ale musíme se uvědomit, že tady máme specifické podmínky.

Ty bohužel znamenají velmi vysoké náklady, zejména v souvislosti s tím, co ohlásil Energetický regulační úřad, že od ledna dojde ke zvýšení regulované složky elektřiny a zároveň se na spotřebitele, na obyvatele i na firmy přenese platba za obnovitelné zdroje energie.

Samozřejmě to znamená zvýšení cen, protože s tím nikdo nepočítal. Myslím, že si všichni vzpomenou, že ještě někdy v říjnu jsme říkali, že situace se stabilizuje a že se skutečně snížení DPH třeba o tři procenta může projevit u dražších položek, protože jsou to tři koruny na stokoruně. Bohužel situace se změnila.

Rozhodně to, co říkají obchodní řetězce, že jim dodavatelé posílají ceníky se zvýšením o deset až patnáct procent, není tak úplně pravda. Pravda je, že probíhají vyjednávání. Když se to někdo snaží zvýšit, tak patnáct procent je rozhodně maximum.

Zřejmě k tomu nedojde, protože řetězce tlačí cenu dolů a po řadě dodavatelů chtějí, aby naopak zlevnili dokonce i pod letošní cenu.

Celý článek si můžete přečíst zde:

(ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

11. prosinec 2023

Jak se na cenách potravin projeví snížení DPH a růst cen energií? Vyplatí se ještě nakupovat v Polsku? Jaká je kvalita potravin u nás a u sousedů v NěmeckuRakousku – stále se liší?

Hosty pořadu byli: ministr zemědělství Marek Výborný, poslankyně ANO a stínová ministryně zemědělství Margita Blaštíková, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

Celý pořad můžete shlédnout zde:

11. prosinec 2023

DPH bude nižší, přesto potraviny opět zdraží. Už zase budeme za jídlo platit víc. Jak je to možné? Proč to vláda nevěděla dopředu, a mohla vůbec? Mají ke zdražování obchody důvod? Téma pro hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Víta Hradila. Ptá se Matěj Skalický.

Firmy zmiňují i navýšení regulované složky elektřiny, zdražení mýtného, které navýší ceny dopravy, potravin. Mají se navýšit i mzdové náklady, byla tady úprava dohod o provedení práce a tak dále. Ale energie jsou asi to nejzásadnější…?
Ano, to je možné. Nemůžeme zpochybňovat něčí odhad, že to bude 5 až 10 procent. Pokud si to myslí, tak to tak klidně může být. Jenom bych připomněl, že z pohledu občana není nad čím lamentovat. Ano, konsolidační balíček pravděpodobně způsobí zvýšené náklady. Ano, to, že přesuneme distribuční náklady na energie zpátky na firmy, zvýší jejich celkové náklady. Ale jaká byla alternativa? Musel to platit daňový poplatník, například i platby za distribuce. Daňový poplatník na to neměl, protože naše příjmy se nekryjí s našimi výdaji. To znamená, že to celé šlo na státní dluh. Ve výsledku to vždycky nakonec zaplatí daňový poplatník, občan ČR. Jediný rozdíl je v tom, že se to udělá buď transparentně – náklady, které patří do výroby, se k ní zase zpátky vrátí –, anebo že to pokryje daňový poplatník. Pak se ve výsledku bude muset dříve či později splatit i s úroky, protože si na to půjčil na finančním trhu.

Celý pořad si můžete poslechnout zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Běžným a velmi často opakovaným jídlem v synovcově základní škole, je krupicová kaše. Trošku omaštěná a oslazená, nic víc. Nejde o instantní kaši, ale o klasickou vařenou krupičku. Podle průměrných cen v supermarketech s potravinami je možné snadno vypočítat, na kolik vyjde takový jeden talíř krupicové kaše. Krupice přibližně 6 korun, mléko 5,75 Kč (250 ml), špetka másla na omaštění 1,- Kč (počítám 4 g másla na porci), cukr na pocukrování (cca 5 dkg) za 1,85 Kč. Jednu běžnou porci krupicové kaše pořídíme tedy v domácnosti běžně za cca 14,60 Kč. Vejdeme se tedy do patnácti korun. Dobře vedená školní jídelna takovou porci pořídí minimálně za cenu o 25 % nižší, protože nakupuje za jiné ceny než běžný občan. Jídelna nakupuje ve velkém, má tedy nákupní ceny výrazně nižší. Cena jedné takové porce krupicové kaše se tedy bude pro školní jídelnu pohybovat někde na úrovni deseti až jedenácti korun.

K tomu má většinou synovec nějakou „vodovou polévku“, jak děti s oblibou říkají. Zkrátka vývar, ve kterém sem tam plave nějaká ta nudle, kostička mrkve, někdy třeba játrová rýže, nebo je to polévka s tzv. kapáním, nebo kvasnicová apod. Stejně jako bylo možné vypočítat cenu krupicové kaše, mohla bych spočítat i cenu takové polévky. Budu však střelec a vzhledem k tomu, že tento „vývar“ viděl nějaké maso leda ve snu a plave toho v něm opravdu minimum, dáme-li na to jídelně deset korun, tak při tom, jak obrovský kotel polévky vaří, jí dáváme ještě příliš. Jsme tedy na ceně cca 20 korun za hlavní jídlo s polévkou. Připočtěme ještě čaj, který si mohou děti natočit z kontejneru a dostaneme se kousek přes dvacku. Jak se hezky česky říká, ať nežeru, jsme na 25 korunách. Ještě se vám zdá cena takového obědu za 47 korun levná? I za třicet by byl takový oběd drahý.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Hosté pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová, exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a bývalá prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Jana Nováková diskutovali o příčinách vysokých cen potravin. 

„Všechna opatření, které vláda udělala, s výjimkou snížení DPH, v podstatě vedou ke zvýšení cen potravin. I čeští zemědělci by zvyšovali ceny, ale oni neovlivňují, za jakou cenu realizují svoji produkci. Jsou ovlivňování evropskou cenou, takže prodávají za cenu o 10 procent nižší než před rokem,“ uvedl předseda Zemědělského svazu Pýcha.

Zdražuje se podle něj vinou husté sítě obchodů. „V České republice máme na jeden obchod asi 1 700 zákazníků, zatímco v Německu mají okolo 5 700 zákazníků. Zcela logicky, aby obchodníci udrželi prodejnu při životě, zaplatili lidi, energie, logistiku a obaly, potřebují mít na výrobku větší marži,“ dodal Pýcha.

Večeřová vidí důvod zdražování ve zvýšení cen energií. Původně se přitom předpokládalo, že se ceny potravin stabilizují. „Potom ale přišlo oznámení Energetického regulačního úřadu o zdražení regulované ceny energie, o čemž celý průmysl říkal, že je problém a že se zdražení energií projeví v cenách potravin. Zdraží se totiž nejen výroba potravin, ale i všechno okolo,“ vysvětlovala Večeřová.

Podle Bendla leží vina u zpracovatelů. „Zpráva Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ukázala, že v některých komoditách máme oligopolní struktury. V určitých odvětvích máme čtyři nebo pět hlavních prodejců, kteří mají výraznou pozici na trhu. Náš zákon na to navíc neumí reagovat, proto říkám, že s tím nemůžeme nic nedělat – jenom se dívat,“ uvedl exministr zemědělství.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

Foto: Martin Šebesta

11. prosinec 2023

Obchodnímu řetězci Albert vzrostl loni meziročně zisk o 87 procent na 1,98 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily o 8,6 procenta na 66,75 miliardy korun. Plyne to z výroční zprávy firmy.

Mluvčí společnosti Jiří Mareček uvedl, že ziskovost je méně než 2,8 procenta z prodejů. Tvrdí také, že Albertu klesl ukazatel hrubé marže, tedy rozdíl mezi náklady na prodané zboží a výnosem z něj.

Zisk je podle něj vyšší kvůli investicím do úsporných programů a zvyšování efektivity provozu. Firmy například investovaly do technologií na úsporu energií a tepla.

Obchodní řetězce v posledních měsících čelí tvrdé kritice ohledně růstu cen potravin. Tento týden avizovaly, že ceny potravin od ledna opět zvýší, ačkoliv dříve uváděly, že do cen promítnou sníženou DPH na některé druhy potravin, která začne od ledna platit.

Celý článek si můžete přečíst zde:

 
11. prosinec 2023

„Začátkem prosince jsem prodělával dvě koruny na každém litru mléka. Mlékárna si ponechá pět procent zisku, což je v pořádku, ale podle informací z trhu pak velké obchodní řetězce mají přirážku kolem šedesáti procent. Řetězce určují cenu mlékárně,“ řekl Novinkám Karel Horák z Farmy Choťovice, kde chová skot a prasata.

„Můj názor je, že by řetězcům mělo stačit dvacet procent obchodní přirážky. Kdyby dvacet procent nechaly nám prvovýrobcům, abychom byli v zisku, o dalších dvacet by mohly snížit cenu potravin, v tomto případě mléčných výrobků,“ konstatoval.

 

Řetězce si přitom podle něj nemohou stěžovat na náklady. „Vy jim to zboží dovezete do supermarketu na paletě. Oni to vezmou, dají to na krám, trochu tam svítí, mají tam pokladní, někde si už i sám namarkujete. Mají tak velmi nízké náklady,“ míní farmář.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Vy jste minulý týden taky řekl, že ministr zemědělství Výborný podle vás nebere v potaz to, že zemědělci neprodávají zeleninu přímo obchodům, ale třeba nějakému družstvu, od kterého obchody teprve zeleninu kupují a že tahle odbytová družstva nebo firmy jsou pak odpovědné za velkou část cenového rozdílu. Ministr Výborný to odmítá: „Tady si bohužel Tomáš Prouza vymýšlel, takhle to není prostě. To jsou přímé dodávky zeleniny, kde není zpracovatel, to znamená, není tam potravinář. Ale když se podíváme na potravináře, tak je to v bledě modrém to samé,“ říká Výborný.

 

 

Dále vysvětluje že, „přístup ze strany prodejců se musí opravdu změnit, protože oni si tady zvykli, že po nich nikdo nešel. Mimochodem důkazem je, že když jsme začali tento týden zveřejňovat údaje o vztazích mezi těmi malými, drobnými potravináři a těmi velkými řetězci, no i to je důsledek tlaku, který jsme tady opravdu začali vyvíjet. Protože doposavat před týdnem, před 14 dny, by nikdo nic podobného nezveřejnil z obavy, že po nich velké řetězce půjdou, vylistují je, vyřadí je z prodeje a podobně.“

„Když Tomáš Prouza hovoří o tom, jak tady vadí oligopoly, tak já se ptám, jestli ten oligopol – ten největší, není právě na straně prodejců? A dobře, když se podíváme na srovnání s Rakouskem, Německem, tak je to tam úplně stejné,“ dodává Výborný.

„Tam samozřejmě taky řetězců není víc. Ale já chci, aby dodržovali pravidla a hráli fér vůči svým dodavatelům, stejně tak, jako vůči svým zákazníkům. Prostě můžeme zlevnit a všichni na tom „pořád budou vydělávat“, včetně toho řetězce, uzavírá Výborný.

Jaká je vaše reakce pane Prouzo?
Já se přiznám, že vůbec nechápu, co tím pan ministr chce říct, protože když se podívám na čísla Českého statistického úřadu, tak české zemědělství je každý rok v zisku. Za posledních pět let, to bylo rekordních 27 miliard, čili tady nikdo nekrachuje.

 

 

Pan ministr neříkal, že zemědělství není v zisku.
Tak ale v pořádku, pokud jsou v zisku, tak to přece znamená, že jsou úspěšní podnikatelé a že jim to, co dělají, funguje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

11. prosinec 2023

Ve srovnání s rokem 2020, tedy s obdobím, než ceny energií začaly růst, nakupují Češi elektřinu a teplo o 60 procent dráže, za uhlí platí o osmdesát procent víc, plyn dosud stojí dvojnásobek. Od letních měsíců se na tom nic nezměnilo, i když dodavatelské firmy snížení cen inzerují.

Neklesají ani ceny za služby, jejichž provozovatelé zdražení zdůvodňovali právě drahými energiemi. Konkrétně stočné je oproti roku 2021 dražší o 42,4 procenta. Vodárenské podniky přitom o nižších sazbách někdy v budoucnu ani nemluví.

 

Celý článek si můžete přečíst zde:

11. prosinec 2023

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zajímá o okolnosti schůzky, na níž minulé pondělí měli zástupci obchodních řetězců ze Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) avizovat zdražení potravin od ledna. V úterý se kvůli tomu sejde šéf úřadu Petr Mlsna s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

„Rád bych od pana ministra slyšel, jak schůzka proběhla, protože v mediální interpretaci se dost rozchází to, co říká pan ministr, a to, jak schůzku interpretují zástupci řetězců,“ řekl pro SZ Byznys Mlsna.

Celý článek si můžete přečíst zde:

11. prosinec 2023

Polsko se v uplynulém týdnu stalo třetí zemí Evropské Unie v letošním roce, která předložila návrh národní vyhlášky na ochranu názvů potravin živočišného původu ve snaze zabránit zneužívání těchto názvů ze strany rostlinných imitací potravin živočišného původu. První zemí byla Francie, která první návrh národních pravidel předložila už v červenci 2022, v srpnu 2023 ale provedla jeho revizi. Francouzský návrh je stále předmětem jednání. Národní pravidla na ochranu názvů potravin živočišného původu zavedla rovněž Itálie, která je schválila dne 16/11/2023 (viz Evropské zpravodajství z 19/11/2023). Polsko svůj návrh národních pravidel na ochranu názvů předložilo dne 05/12/2023. Podle návrhu by mělo být zakázáno používání pojmů jako je „šunka“, „klobása“, „salám“ „uzenina“ nebo „uzené maso“ pro označování potravin rostlinného původu. Podle polského návrhu mají spotřebitelé tyto názvy spojené s potravinami živočišného původu, návrh tak podle jeho autorů pomůže zajistit, že zájem spotřebitelů bude ochráněn a že budou schopni činit informovaná rozhodnutí o potravinách, které konzumují. Vyhláška by rovněž měla pomoci při ochraně trhu s masnými výrobky.

Polský návrh dostupný zde.

5. prosinec 2023

Od ledna klesne DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Ještě v květnu Prouza tvrdil, že se to na ceně potravin projeví. „Myslím si, že je naprosto jasné, že k prvnímu lednu všichni sníží cenu potravin o ta tři procenta,“ řekl tehdy Prouza na tiskové konferenci Hospodářské komory.

Ujištění přímo od obchodních řetězců, že se pokles DPH propíše pozitivně do cen, v září dostali také premiér Petr Fiala a Výborný na společném jednání s osmičkou největších řetězců.

Nakonec je ale všechno jinak. V pondělí po téměř dvouhodinovém jednání se zástupci obchodních řetězců Výborný oznámil, že potraviny i přes pokles DPH zdraží.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

4. prosinec 2023

Evropská komise by dne 06/12/2023 měla předložit návrh revize pravidel pro welfare zvířat během transportu, podle některých zdrojů ale není možné vyloučit mírné zpoždění do poloviny prosince. Jedná se pravděpodobně o jedinou ze čtyř původně plánovaných částí balíčku, kterou Evropská komise stihne vydat za svého současného mandátu. Zbývající tři části – welfare během porážek, označování welfare a welfare na farmách (včetně klecových chovů) – budou s největší pravděpodobností předloženy až za nové Komise na konci roku 2024 nebo v průběhu roku 2025. V uplynulém týdnu unikla pracovní verze návrhu revize pravidel pro welfare zvířat během transportu do evropských médií. Podle této pracovní verze, která se ale může od verze finální lišit, by mělo být rozlišováno mezi „krátkou cestou“, tedy cestou do 9 hodin, a „dlouhou cestou“, tedy cestou nad 9 hodin. Doba přepravy zvířat na jatka by měla být omezena na 9 hodin (měla by být tedy považována za krátkou cestu), pokud ale v Unii neexistují jatka přizpůsobená pro porážku koňovitých, skotu, ovcí, koz a prasat do devíti hodin cesty od místa odeslání, mohou příslušné orgány v místě odeslání udělit povolení pro dlouhou cestu na nejbližší jatka přizpůsobená přepravovaným druhům. Doba přepravy koňovitých, skotu, ovcí, koz a prasat po silnici za jiným účelem než je porážka nesmí překročit 21 hodin s dobou odpočinku nejméně 1 hodinu po 10 hodinách jízdy. Po 21 hodinách od začátku cesty musí být zvířata vyložena a odpočívat nejméně 24 hodin na kontrolním stanovišti. Poté může cesta pokračovat po dobu maximálně dalších 21 hodin, přičemž po 10 hodinách jízdy musí být zajištěn odpočinek v délce nejméně 1 hodiny, po kterém zvířata dorazí do místa určení. Doba přepravy neodstavených telat, jehňat, kůzlat a hříbat nesmí překročit 8 hodin. Pro drůbež, domácí ptactvo a domácí králíky musí být k dispozici vhodné krmivo a voda v přiměřeném množství. Maximální doby přepravy a teploty jsou stanoveny takto: 12 hodin včetně doby nakládky a vykládky pro cesty včetně cest na jatka nebo 24 hodin pro mláďata všech druhů, pokud je transport dokončen do 48 hodin po vylíhnutí; 24 hodin pro chovné králíky, pokud mají stálý přístup ke krmivu a tekutinám; 10 hodin pro slepice na konci snášky včetně doby nakládky a vykládky. Králíci a drůbež kromě slepic na konci snášky se nesmí přepravovat ve vozidlech bez ochrany proti větru, pokud je předpověď teploty v místě odeslání a v zařízení určení v době, kdy se očekává, že zvířata budou na těchto místech, nižší než 10 °C. Slepice na konci snášky nemohou být přepravovány, pokud nelze zajistit teplotu uvnitř vozidla alespoň 15 °C. Žádné zvíře by nemělo být přepravováno způsobem, který by mu způsoboval nebo mohl způsobovat nepřiměřené utrpení. Zvířata musí mít dostatek prostoru, musí jim být poskytnuta voda, krmivo a odpočinek. V případě doby jízdy, nároků na prostor zvířat a sledování v reálném čase, což Komise rovněž navrhuje zavést, by mělo být nastaveno přechodné období v délce 5 let. Silniční vozidla používaná k přepravě zvířat by měla být povinně vybavena systémem sledování polohy v reálném čase, přepravci budou povinni zaznamenávat polohu svých vozidel v reálném čase do systému TRACES. Nicméně, pro silniční přepravu při extrémních teplotách platí zvláštní pravidla. V případě mrazivých teplot musí být silniční vozidla zakryta a cirkulace vzduchu v prostorách musí být řízena, aby byla zvířata chráněna před působením větru. Pokud by byla předpověď s teplotami pod - 5 °C, nesmí přeprava překročit 9 hodin. Podobně i u vysokých teplot – pokud by byla předpověď počasí s teplotami mezi 25 ° a 30 °C, nesmí doba transportu mezi 10:00 – 21:00 překročit 9 hodin. Při teplotách nad 35 °C by byl transport povolen pouze mezi 21:00 – 10:00. Na cesty končící ve třetích zemích by se měly vztahovat normy EU, realizována by měla být školení a certifikace organizátorů a personálu. Zásilky živých zvířat budou moci opustit Unii pouze přes členskými státy určená výstupné místa. Nová pravidla by se měla dotknout i psů a koček, pouze s jinými limity, než jaké budou platit pro hospodářská zvířata.

Ilustrační foto: pixabay

1. prosinec 2023

Rozhovor s Karlem Pilčíkem, majitelem firmy MP Krásno a předsedou představenstva Českého svazu zpracovatelů masa.

...

A odkud se tedy konkrétně maso pro šedý trh bere? Vedle nákupů v zahraničí to může být i nákup přímo od farmáře či chovatele. „Vepřové a kuřecí maso chovatel může porazit a není pod takovým dohledem jako hovězí maso,“ vysvětluje Pilčík.

Cesty se ale dají najít i u hovězího masa. I když jsou takzvané domácí porážky zákonem omezené na tři kusy ročně, kličkou může být porážka takzvané „ztracené krávy“. Tu totiž zemědělec nahlásí státu pod speciálním kódem jako ztracenou a tím ji škrtne z evidence a odepíše. V posledních deseti letech se takto ztrácelo zhruba čtyři tisíce krav ročně, loni číslo vyskočilo na 4400.

„Nahlásí se, že utekla do lesa, ale myslím si, že to jsou zvířata, která jsou poražená. Nebyl u toho veterinář, který by řekl, že maso je poživatelné, a když se takové maso dostane do veřejného stravování, tak máme problém,“ dodává Pilčík. Kdyby se opravdu jednalo o ztracená zvířata v tuzemských lesích běhá více než 40 tisíc krav, říká podnikatel.

Celý rozhovor najdete zde:

Zdroj: Seznam Zprávy

Ilustrační foto: pixabay

29. listopad 2023

Odborný seminár sa uskutoční v stredu 13. decembra 2023 od 9:00 hod. on-line, prostredníctvom MS Teams.

Organizuje Právnická fakulta Trnavskej univerzity v Trnave v spolupráci s Potravinárskou komorou Slovenska a Mgr. Samuelom Rybnikárom, PhD.

Témou odborného seminára sú rozhodnutia Súdneho dvora EÚ v oblasti označovania "plant-based" potravín. Na seminári budú prezentované jednotlivé rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, ktoré sa týkajú označovania "plant-based" potravín a vybraných potravín živočíšneho pôvodu. 

Seminár je určený pre právnikov aj neprávnikov.

Pozvánku najdete zde:

Bližší informace: 

Mgr. Samuel Rybnikár PhD.
Katedra správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva
Právnická fakulta
Trnavská univerzita v Trnave

telefón: +421335939635

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

29. listopad 2023

Jeden z těch škrtů se má týkat i velkých potravinářských podniků, souhlasíte s tím, že je na místě tyto dotace škrtat, když firmy jako Agrofert nebo Madeta navyšují svoje zisky? - Vláda právě škrtá minimálně v dotacích, ona slíbila, že bude škrtat více než 50 miliard v dotacích, nakonec to jsou stamiliony, možná nízké miliardy. (STŘIH) Já jsem pro, aby se nedotovalo, ale musíme si říct to za bé. To znamená, pokud v nějaké oblasti, třeba v zemědělství nebo kdekoliv jinde, začneme přestávat podporovat, tak si musíme uvědomit, že tuzemské subjekty vůči těm zahraničím, které ty dotace pobírají a díky tomu sem k nám exportují a díky tomu třeba ty řetězce od nich kupují a pak nakupují od těch našich, tak poté budeme čím dál tím více závislejší, takže ideální by bylo, aby skončil úplně celý dotační byznys v Evropské unii. Obávám se, že to je utopie, že to nenastane (STŘIH) - Tohle říkáte i Andreji Babišovi, že by bylo ideální, kdyby skončil celý dotační systém v Evropské unii? - On má na to podobný názor jako já.

I dnes se debatovalo zdanění tichého vína. Jaký je jasný postoj hnutí ANO v této otázce? - Není právě úplně jasný. Jsou u nás členové, kteří jsou k tomu benevolentnější, protože si uvědomují velmi složitou situaci našich vinařů, a to nikoliv proto, že by jaksi popíjeli víno, ale proto, že se k nám dováží víno. - Možná proto, že kandidují na jižní Moravě. - Třeba i proto, stejně tak jako vládní politici, ale v každém případě se sem dováží, a to je třeba objektivně říct, levné víno z ostatních zemí. Víte proč? Protože tam ho dotují, to znamená, naši vinaři budou mít vyšší daně a budou se dívat na to, jak se sem vozí víno z jižních destinací. - Zdanění tichého vína tedy ne? - To ne, někdo je pro a někdo je proti, to znamená, my to necháme volně. (…) Podle mého názoru je to v kompetenci vlády, ale můžou s tím souhlasit více či méně. To znamená, nejsme v tom celém jednotní.

Celý pořad můžete poslechnout zde:

Zdroj: Seznam Zprávy

Ilustrační foto: pixabay

29. listopad 2023

Praha 29. listopadu (ČTK) - STAN chce v Senátu v rámci novely o dani z přidané hodnoty prosadit, aby balené přírodní, minerální a kojenecké vody patřily do snížené sazby DPH. Předseda senátního hospodářského výboru Miroslav Plevný (za STAN) pro to chce získat podporu svého výboru. Řekl to dnes novinářům před jednáním horní parlamentní komory. Návrh má podporu lidoveckých poslanců, uvedl později člen horní parlamentní komory Petr Fiala (KDU-ČSL). Stejně jako Plevný míní, že změnu podpoří většina senátorů.

Balené vody by podle Plevného návrhu neměly od příštího roku patřit do základní sazby DPH ve výši 21 procent, s čímž počítá již přijatý vládní konsolidační balíček, ale do snížené 12procentní sazby.

"Je naprosto nelogické, aby v nižší sazbě DPH byly čokolády, bramborové lupínky a podobně, a přitom tam nebyly základní potraviny, do kterých patří určitě i vody," uvedl Plevný. Do snížené sazby DPH budou podle přijaté verze balíčku patřit vybrané potraviny a kohoutková voda, pokud nebude ochucena.

Návrh podle Plevného vychází ze stanoviska Senátu k balíčku a má podporu napříč politickým spektrem, i když koalice ve Sněmovně obdobnou úpravu při projednávání balíčku odmítla. Plevný zdůvodnil předložení svého návrhu až nyní tím, že čekal na to, jak se k balíčku postaví prezident Petr Pavel. Prezident vládní konsolidační balíček podepsal minulý týden.

O zařazení balených neochucených vod do snížené sazby DPH usiluje Svaz minerálních vod. Ve stanovisku zaslaném ČTK poukázal mimo jiné na stanovisko sněmovního zdravotního výboru, podle něhož by vláda měla přehodnotit zvýšení sazby DPH na balené vody s ohledem na zdraví prospěšné a léčivé účinky jejich užívání.

Senátor Plevný chce ke změně sazeb využít novelu o DPH, která má v návaznosti na evropskou směrnici upravit evidenci přeshraničních plateb za on-line nákupy. Podle novely mají poskytovatelé platebních služeb od příštího roku poskytovat finanční správě informace o platbách za přeshraniční internetové nákupy. Novela má přispět k účinnějšímu boji proti podvodům při platbách DPH.

mhm rem rot

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

28. listopad 2023
 

Praha 28. listopadu (ČTK) - Svaz vinařů místo zavedení spotřební daně prosazuje zavedení minimální ceny za obsah ethanolu ve víně. Po dnešním jednání meziresortní skupiny ke zdanění tichého vína to novinářům řekli prezident Svazu vinařů Martin Chlad a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle ministra se proto skupina bude zabývat i touto variantou vedle zavádění spotřební daně.

Podle Chlada je sektor vinařství specifický tím, že se ho týká speciální evropská i tuzemská legislativa. Trh je zároveň podle něj velmi netransparentní a je potřeba směřovat k úpravě zákona o vinařství a vinohradnictví. "Pro nás je nesystémové, aby docházelo ke změně ve spotřební dani bez toho, abychom to řešili v rámci evropské směrnice," řekl.

Poznamenal, že například je potřeba jasně definovat, kdo je malý, střední nebo velký vinař. Podle Chlada je zavedení minimální ceny ethanolu cesta, jak reagovat na rizikovou konzumaci alkoholu v kategorii nejlevnějších vín, která by zdražila.

Podotkl, že dvě třetiny spotřeby vína se dováží. Podle dat Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) byla průměrná cena vín z dovozu za první tři čtvrtletí 28,10 Kč za litr a dovezlo se přes 863.000 hektolitrů vína, což je zhruba stejné množství, jako vyrobí za rok čeští vinaři. Přes 30 procent však například tvoří víno z Maďarska, u kterého je průměrná cena za litr 15,80 Kč.

Výborný také řekl, že vláda v otázce zdanění vína sleduje více hledisek včetně zdravotního, proto je součástí pracovní skupiny i zástupce resortu zdravotnictví. Dalším kritériem je podle něho fiskální hledisko, tedy možný příjem do státního rozpočtu. Uvedl, že skupina se zabývala dopadovou studií Svazu vinařů, podle které by spotřební daň přinesla do rozpočtu asi 1,5 miliardy Kč, přičemž ministerstvo financí již dříve počítalo s více než čtyřmi miliardami korun. Studii podle Výborného zpracovaly nezávislé agentury.

Skupina se podle ministra také zabývala variantami možného řešení zavedení spotřební daně, kterou připravilo ministerstvo financí. To podle něho představilo návrh zavedení daně na čtyřech úrovních vycházející ze sazby 23,40 Kč na litr, která nyní platí pro šumivá vína.

Podle Výborného se počítá s tím, že diskuse o zdanění vína bude pokračovat v prvním čtvrtletí příštího roku. Je podle něj zároveň stále možné zavést zdanění tichého vína do konce tohoto volebního období, tedy tak, že by platilo od roku 2025.

Svaz vinařů uvádí, že v ČR je 13.900 pěstitelů révy a 1390 producentů vína, kteří ročně vyrobí 650.000 až 850.000 hektolitrů. V ČR se spotřebuje zhruba 2,14 milionu hektolitrů. Malých výrobců s produkcí do 1000 hektolitrů ročně je 91 procent, většinu vína však produkuje devět procent všech podniků, které vyrobí 73 procent domácí produkce. Spotřební daň z alkoholických nápojů loni do státního rozpočtu přinesla 14,3 miliardy korun, z toho 64 procent je daň vybraná z lihovin. Zhruba třetinu odvedly pivovary a ze šumivého vína stát vybral 553 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Ilustrační foto: pixabay

28. listopad 2023

Potravinářství čelí podle ředitele Madety ohledně energií velkému tlaku, a z toho mlékárenství skoro největšímu. A firma stále neví, jak se změní příští rok ceny energií. „Mléko v technologických úpravách na jednotlivé výrobky neustále ohříváme a hned ho zase chladíme. Spotřeba (energií) je obrovská. O to horší je, že ani dnes vůbec netušíme, jak to bude v roce 2024 s energiemi. Lezeme z jednoho vládního baráku na druhý, snažíme se získat informace a nedozvíme se vůbec nic. A to, co se dozvíme, nebývá druhý nebo třetí den pravda,“ řekl Teplý.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

28. listopad 2023

Českým exportérům potravin by se měl brzy otevřít nový severoafrický trh. Do Maroka budou smět vyvážet mlékárenské výrobky. Je to jeden z velmi perspektivních trhů, říká předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Uplatnit by se na něm mohly například arabské typy sýrů ve slaném nálevu, které se v Česku vyrábějí.

Podobné výrobky produkuje třeba Mlékárna Polná na Vysočině. Její obchodní ředitel Tomáš Jonke o možnostech expanze zatím nechtěl příliš spekulovat. Sever Afriky je totiž podle něj extrémně konkurenčním prostředím.

Firmě se zatím více vyplácí vyvážet sýry k dostatečně velkým arabským komunitám, které jsou v Německu nebo ve Švédsku. Silné konkurenční prostředí potvrzuje i Kopáček. „Je pravda, že ty trhy jsou prakticky rozdělené. Největší bitka je mezi evropskými konkurenty především o Alžírsko, Maroko a Tunis,“ popisuje. Podle něj se tak čeští exportéři budou muset nejprve se svými výrobky blýsknout.

...

Aktuálně se také jedná o dalších trzích, na nichž by se mohly tuzemské potraviny uplatnit, přičemž jednou z nich je Tchaj-wan. Než se ovšem podaří se státy mimo Evropskou unii dohodnout možnost dovozu některého typu potravin, trvá to i léta, upozorňuje za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.Podle něj je získání vývozního osvědčení skutečně náročné. Mnohé země totiž neuznávají informace zveřejňované Mezinárodní organizací pro zdraví zvířat (WOAH, dříve OIE) a mají své vlastní schvalovací procedury.

Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové stále státu chybí koncepce agrárního exportu. „Je třeba se na export cíleně připravovat, pečlivě analyzovat všechny evropské a většinu světových zemí. Základem koncepce by měla být například kritéria pro exportní způsobilost jednotlivých výrobců a jejich produkce. Nesmí pak chybět dlouhodobá podpora těchto vybraných regionů formou reklamy, účasti na výstavách, podnikatelských misí,“ uzavřela.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

27. listopad 2023

Situace nejen v potravinářském průmyslu není dobrá, nejistota v rámci dostupnosti a cen energií, zvyšujících se nákladů na obaly, likvidaci odpadů, vodné a stočné, pohonné hmoty, změny v odměňování zaměstnanců, zvýšení daní to vše významně snižuje konkurenceschopnost výrobců potravin. Situace je o to horší, že vlády okolních států pochopily, kde je třeba nejen podnikatelskému sektoru pomoci. Od našich členů slýcháme obavu z poklesu výroby a zvýšení dovozu potravin ze zahraničí. Přepokládané dopady konsolidačního balíčku ohrožují celý náš sektor a chceme znovu vyzvat vládu k jednání, která povedou ke zmírnění těchto dopadů. V každém případě je pro potravinářský sektor zcela prioritní zabezpečit každodenní zpracování suroviny a výrobu potravin pro české spotřebitele, proto se řada potravinářských podniků připojí k protestní stávce pouze symbolicky. Mnoho podnikatelů a pracovníků v potravinářství již nevidí jinou možnost, jak svoji nespokojenost vyjádřit.

27. listopad 2023

V čísle 7/2023 Potravinářské revue vyjde obsáhlý komentář prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové k aktuální situace v potravinářském průmyslu. 

Paní prezidentka se bude věnovat kontrolám potravin, podpoře českých potravin, energetice, komunikaci s řetězci, edukaci spotřebitelů, značkám kvality a alterantivním potravinám. 

27. listopad 2023

Kvůli nedostatku financí, které školní jídelny mají, je tak podle ní (ŘEDITELKA ŠKOLNÍ JÍDELNY MARTA MANDINCOVÁ) ohrožený „unikátní“ systém školního stravování v Česku. Ve srovnání s řadou jiných evropských zemí prý vyniká. „Nizozemsko nemá vůbec vyřešené stravování. (…) V Německu nebo také v Itálii se to (tamní) oblasti snaží zabezpečit. A svým způsobem se částečně dostávají na to, co my už tady máme dlouhé roky,“ říká. Byla by tak podle ní škoda, kdyby Česko o svůj systém školních jídelen přišlo.

Celý článek si můžete přečíst zde:

27. listopad 2023

New York 26. listopadu (ČTK/BBC) - Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé. Ale když víte, co Denbyho americká společnost vlastně dělá, začne být všechno jinak, napsal server televize BBC.

Denby je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Berkeley Yeast, jednoho z předních tvůrců geneticky modifikovaných (GM) kvasinek pro pivovarnický průmysl. Kvasinky jsou pro pivovarnictví zásadní, protože přeměňují cukry z ječného sladu a dalších obilovin na alkohol a zároveň přidávají vlastní chuť.

Berkeley Yeast upravuje DNA kmenů kvasinek tak, že odstraňuje nebo přidává určitý gen. Jeden z produktů firmy, kvasinky Tropics, byl upraven tak, aby dával produktům chuť mučenky a kvajávy.

Denby tvrdí, že tyto kvasinky jsou pro výrobu piva vhodnější a lepší, protože jinak by výrobci museli složitě shánět dodavatele těchto plodů nebo používat umělá aromata. Geneticky modifikované kvasinky jsou podle něj mnohem stabilnější a snižují závislost na dalších přísadách, jejichž pěstování by si vyžádalo množství vody a hnojiva.

Berkeley Yeast se však nezaměřuje pouze na přidávání chutí do půllitrů, ale dokáže je také odebírat. Jeden z jejích kvasinkových kmenů pomáhá odstraňovat diacetyl, nepříjemnou příchuť, která trápí některá chmelená piva. Jiné kvasinky pak údajně dokážou vytvořit kyselé pivo belgického typu za zlomek času, který je k tomu obvykle potřeba.

Ve Spojených státek jsou předpisy týkající se geneticky modifikovaných potravin volnější než ve většině zemí. Američtí konzumenti tak už mají možnost ochutnat pivo vyrobené s produkty společnosti Berkeley Yeast, protože už je používají řemeslné pivovary po celé zemi. Patří mezi ně kalifornské pivovary Temescal, Alvarado Street a Cellarmaker.

V případě prodeje do zahraničí je však firma podle Denbyho omezena legislativou v mnoha zemích, která brání používání geneticky modifikovaných organismů v potravinářském a nápojovém průmyslu.

Dalším poskytovatelem modifikovaných kvasnic je chicagská společnost Omega Yeast Labs. Ta začátkem července oznámila, že objevila specifický gen, který způsobuje zakalení piva. Za pomoci technologie úpravy genů označované CRISPR/Cas9 se výzkumníkům podařilo tento gen z kmenů kvasinek odstranit a piva z nich kvašená už nebyla zakalená.

Profesor zemědělských věd a ředitel Queenslandské aliance pro inovace v zemědělství a potravinářství Ian Godwin říká, že používání genově upravených kvasinek americkými pivovary v jejich produktech "je tajemstvím, o kterém všichni (v oboru) vědí". Dodává ale, že výrobci piva budou tuto skutečnost jen zřídka propagovat, protože technologie genetické modifikace má zatím spíše negativní publicitu.

Odborník na pivovarské kvasinky Richard Preiss upozorňuje, že v USA je možné udělat cokoliv. Je ředitelem laboratoře Escarpment Labs v kanadském Ontariu, která dodává kvasnice více než 300 pivovarům, ale geneticky modifikované kvasinky nepoužívá. "Můžete (v USA) vzít například genom z bazalky, vložit ho do kvasinek a rychle se dostat na trh s ochuceným pivem." Nicméně všechny nové GM kvasinky v USA musí nejprve schválit americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Sládek kalifornské společnosti Lagunitas Brewing Jeremy Marshall říká, že zatím nemají v plánu používat modifikované kvasinky, ale provádějí testy. Firma patří nizozemskému Heinekenu. Mnoho lidí by podle něj mohlo vyděsit spojení geneticky modifikovaných potravin se společnostmi jako Monsanto. Dodává ale, že kvasinky se odfiltrují a do konečného produktu se nedostane nic geneticky modifikovaného, pouze aromatické sloučeniny.

Jiní pivovarníci jsou však proti geneticky upravenému pivu a uvědomují si, že spousta pijáků by byla proti této technologii. Často tak hledají jiné možnosti.

Jedna z největších pivovarnických společností na světě, dánský Carslberg, už dlouho uplatňuje politiku zákazu geneticky modifikovaných surovin - ječmene, chmele a kvasnic. Místo toho se snaží přirozeně vyšlechtit nové odrůdy ječmene a chmele, které by například lépe snášely horko nebo sucho. Dělá to prostřednictvím starého procesu cíleného křížového opylování. Šéfka výzkumné laboratoře Carlsbergu v Kodani Birgitte Skadhaugeová upozorňuje, že široce dostupný ležák firmy nyní využívá nový druh ječmene, který se snadněji pěstuje a déle si udržuje čerstvost.

Zdroj: ČTK